GYIK

GYIK

Gyakori kérdések a vevők részéről, miután egy kicsit elmerültek a csempe- és padlólap gyártás világában, hogy mi milyen alapanyagból készül és hol használható fel.

 

A szakmai szavak lexikonja segít ezekben eligazodni. Továbbá tartalmazza azokat a normákat. Amiknek a burkolatoknak meg kell felelniük.

A GYIK-ba kellenek az EU-MSZ szabványok is.

Vörösagyag: a kerámiagyártás egyik alapanyaga. Elsősorban csempék és beltéri, nem fagyálló padlólapok hordozóanyaga, amire a máz kerül az égetés során. Minden beltéri használatra, illetve olyan helyekre való, ahol nincs fagy. Padlófűtésre is természetesen teljes mértékben megfelel, hiszen a kiégetési hőmérséklete 1180 C fok körül van.

Porcelán: Magyarországon elterjedt szóhasználat, ami alatt a gránitőrlemény lapokat értik és alapvető jellemzője a fagyállóság. Több fajtája van. Össze szokták keverni a fehér agyaggal is a színe miatt. Egyébként semmi köze a köznyelvben ismert porcel&´nhoz, viszont a szó maga utal a jellemzőire.

Gres: a gránitőrlemény vagy porcelán egy másik megnevezése jellemzően szintén Magyarországon. Valójában semmi mást nem jelent, mint valamilyen fajta kerámia lap az alapanyagtól függetlenül. Tehát minden kerámia lap egyben greslap is. Az általában elterjedt szóhasználatban kifejezetten a gránitőrlemény lapokra használják tévesen.

Mázas porcelán: ez alatt azokat a gránitőrlemény lapokat értjük, amiken mázréteg is található. Ez növeli a felhasználhatóságát olyan esetekben is, amikor a számít a különleges felület, a kinézet és a nagyobb felületi ellenállóság savak, olajok, illetve egyéb olyan anyagokkal szemben, amik a máztalan greslapba beszívódnak.

Anyagában színezett: a porcelán lapoknál használt kifejezés, amikor a kerámia lap teljes keresztmetszete ugyanazt a színt mutatja, mint amilyen a lap teteje. Pontosan, mint egy darab kő, amit ha eltörünk, ugyanazt a színt találjuk belül is.

Anyagában színezett mázas: az anyagában színezett porcelán lapra mázréteg kerül, de ellentétben a sima mázas porcelán laphoz képest ebben az esetben a máz színe megegyezik az alatta található porcelán lap anyagáéval, de védi azt bizonyos káros behatásoktól és növeli a felhasználhatóságát.

Klinker: teljesen tévesen a cottoval keverik össze, de semmi köze hozzá. Szakmailag extruzionált (húzott) greslapnak nevezzük a gyártástechnológiája miatt, ami nem a préselés, hanem a húzás. Különlegesen vastag és az egyetlen fajta lap, ami igazán megfelel minden extrém sav-, lúg- és fagyállósági feltételnek, valamint nagy a terhelhetősége, teherbírása is. A kerámia gyártás csúcsa.

Kerámia: minden csempe és járólap egységes összefoglaló neve. Magával a gres szóval egyezik meg, de itthon ez utóbbit másra használja a köznyelv.

Padlólap: azon burkolatok összefoglaló elnevezése, amiket a földre teszünk, de a porcelán lapok esetén a felhasználhatóság lehetséges padlóra, falra vagy homlokzatra is.

Csempe: fal burkolásához használt anyag vagyis egyszerűen, amit falra tesznek. Átjárhatóság van a padlólapok és a csempék között bizonyos fajta burkolatoknál.

Lisztelló: másként folyó vagy díszcsík, amit a csempék díszítéséhez használunk. Régebben a sötét és világos csempék elválasztására használták elsősorban.

Inserto-középdekor: a lisztellóval megegyező dizájnban készült dekorációs elem, amit legtöbbször a világos csemperészbe illesztenek úgy, hogy a csempébe egy ablakot vágnak és ebbe süllyesztik a dekort.

Taco: a padlólapok díszítő eleme, amit kisebb méretben, általában nem több, mint 5×5-ös vagy 8×8-asban gyártanak és padlólap minden sarkára burkolnak egyet. Speciális szőnyegminta alakul ki ezáltal és melegebb hatásúvá teszi a hidegburkolatot. Főleg rusztikus lapoknál használják előszeretettel. Ezzel az elnevezéssel szokták egyes gyárak jelölni a cenefák forduló elemét is.

Cenefa: a padlólapok dekorációs csíkja, amivel mintát, visznek a lapok közé, esetleg két különböző színű lapot választanak el vele. A köznyelvben futóként is emlegették régebben. Forduló eleme a taco lehet.

Rektifikált: a porcelán lapok gyártásánál használt vágási technológia, amit ugyancsak itthon tévesen lézervágott lapoknak is szoktak nevezni. Elérhető vele, hogy fuga nélkül lehet burkolni, mert a lapok széle borotva egyenes a precizíós vágás miatt.

Matt: minden olyan burkolatra mondjuk, ami nem selyem- vagy magasfényű.

Pulido-csiszolt: magyarul érdekes módon egy olasz kifejezést használunk rá, ami a levigátó. A matt felülettel elkészült porcelán lap felcsiszolása után egy szuperfényes felület alakul ki.

Fagyálló lapok: azon járólapok összefoglaló neve, amik kültéren is használhatóak, mert nem veszik fel olyan mértékben a vizet, hogy attól a lapok szétfagyhatnának. Ezek Magyarországon a gres vagy porcelán névvel illetett lapok.

Travertino: egy puha és nagyon szép mészkőfajta, amit a gyárak előszeretettel másolnak le. Az ipari másolás megszűnteti az eredeti kövek puhaságából származó korlátolt felhasználhatóságot, de nem éri el a valódi kövek szépségét.

PEI: a lapok kopásállóságát megmutató számsor, ami I-V-ig terjed a mai használatban, de valójában a laikusoknak semmit nem jelent. Csak és kizárólag egy sor más technikai információval együtt értelmezhető igazán.

Karcállóság: eltérően a kopásállóságtól, ami egy adott felület elhasználódásának, elkopásának valószínűségét mutatja meg, a karcállóság, mint ahogy a neve is mutatja, egy lap megkarcolhatóságáról ad információt. Van egy nagyon egyszerű módszer a vizsgálatra. Egy darab törött csempével meg kell karcolni a másik lap felületét. Mivel nagyon kemény anyag, szinte biztos, hogy megkarcolja, kivéve a legkarcálóbb lapokat, amikre viszont magánhasználatban nincs szükség.

Kalibráció: egy lap pontos méretét mutatja meg. Minden gyártás során változik. A katalógusban csak névleges méret szerepel, ami szinte mindig más az adott gyártástól függően. A klinker lapoknál ez igazán nagy eltérés is lehet. Különböző kalibrációjú lapok nem burkolhatók össze egymással esztétikai okok miatt.

Tónus: a kerámia lapok gyártása során a színek gyártásról gyártásra más árnyalatúak lesznek, amik szemmel is jól láthatóak. Akár csak a különböző kalibráció, úgy a különböző tónusú lapok sem burkolhatóak össze.

Levigátó: lásd pulido-csiszolt

Hány centiméter?

Az alábbiakban megadjuk a főbb berendezési tárgyak szerelési magasságát, melynek ismerete megkönnyíti a felszerelés előtti bejelölést a falon, így könnyebben is tudunk tervezni.

  1. Kádmagasság 45-48 cm, lábbal készre szerelve 58-60 cm.
  2. wc magasság: felsőperem 40 cm
  3.  fali wc rögzítésnél tőcsavar távolság 180 mm
  4.  Kádcsaptelep elhelyezése egyenes kád esetén a kád 1/3-nál
  5.  Zuhanycsaptelep szerelési magassága padlótól kb. 110 cm.
  6. Fejzuhany szerelési magasság kb. 2-2,10 m.
  7. Mosdó szerelési magasság 85 cm. (mosdó felső pereme)
  8. Tükör és mosdó közötti távolság kb. 20-25 cm.
pdf-icon1-300x300 Szerelési segédlet >>>

Gépészeti szakbolt és Fürdőszoba szalon csempebolt Budakeszi Budapest Budaörs Pilisvörösvár

%d blogger ezt szereti: