Fűtési Lexikon

Fűtés Lexikon

Ismerkedjen a fűtési szakkifejezésekkel
A fűtéstechnikával kapcsolatos kérdések tisztázásához hívja segítségül fűtési lexikonunkat.

A,Á,  B,  C,Cs,  D,  E,É,  F, G,Gy,  H,  I,Í,J,  K,  L,Ly,  M,  N,Ny,  O,Ó,Ö,Ő,  P, Q,  R,  S,Sz,  T,Ty,  U,Ú,Ü,Ű,  V,   W,X,Y,Z,Zs

Abszorber

A szolárkollektorok alakítják át a besugárzott szolárhőt hasznos hőenergiává. Abszorber adja ezt át a szolárfolyadéknak, ami egy, az abszorberfelületre forrasztott csőkígyón keresztül folyik át. Így készít az ingyenes napenergia meleg vizet energiaköltség nélkül. Az auroTHERM classic síkkollektor sötét bevonatú abszorberfelülete kéken irizál.

Alacsony energiaigényű ház (passzív ház)

Az alacsony energiaigényű házak különösen magas energetikai minőséggel rendelkeznek és ennek megfelelően alacsony fűtési hőigénnyel (< 70 kWh/m2 lakófelületenként) is. Fogyasztás szempontjából ez < 7 liter fűtőolajnak, illetve < 7 m3 földgáznak felel meg.
Ilyen eredmény az előírt hőszigetelő anyagok, az optimálisan méretezett fűtési rendszer és energiatakarékos melegvíz-készítés által érhető el. Az alacsony energia igényű ház építésének többletköltségei mérhetőek a hagyományos építési eljárásokkal szemben, és csekély a különbség a hosszútávú energiamegtakarítás által.

Alacsony hőmérsékletű állókazán

 

Az egyfokozatú, állandó hőmérséklettel dolgozó hagyományos állókazánokkal szemben az alacsony hőmérsékletű állókazánok jóval kevesebb energiát használnak fel fűtésre. Ennek következtében kisebb a füstgáz-veszteség és a felületi veszteség is. Az alacsony hőmérsékletű állókazánok úgy tervezték, hogy a fűtési visszatérő hőmérséklet mindig is a 30-40ºC közötti tartományba essen úgy, hogy közben ne lépjen fel a kazánban kondenzáció. Az alacsony hőmérsékletű állókazánok hőteljesítményének szabályozása a modulációs működés következtében mindig is a tényleges hőigényhez igazodik. A fűtési víz így csak arra a szükséges előremenő vízhőmérsékletre melegszik fel, melyet a külső léghőmérséklet és az időjárás a hőigény lefedéséhez kér. Új kialakítású fűtési rendszerek esetén csak alacsony hőmérsékletű hőtermelőt szabad telepíteni, melyhez hozzátartoznak a gázüzemű kondenzációs kazánok is.

 

Alacsony hőmérsékletű fűtőkészülék

Az alacsony hőmérsékletű fűtőkészülékek gáz- vagy olajüzemű hőtermelők, melyek alacsonyabb rendszerhőmérsékleteknél hagyományos kazánként, kondenzáció nélkül működnek. A hőcserélő szürkeöntvényből és acélból készül. Az alacsony hőmérsékletű kazánok atmoszférikus vagy ventilátoros égővel rendelkeznek. Az égéstermék-elvezetés az alacsony hőmérsékletű fűtőkazánoknál kéményen keresztül történik. A kazánban és a kéményben nem szabad az égésterméknek kondenzálódnia, éppen ezért megfelelő intézkedéseket kell tenni a harmatponti hőmérséklet átlépése ellen.

Alászerelt melegvíz-tároló

Családi házak melegvíz-ellátására a fűtőkészülék alá szerelhető tárolók (is) léteznek, melyek bizonyos típusokkal összeépítve, helytakarékos megoldást nyújtanak. A melegvíz-tároló a fűtőkészülékkel, csővezetékekkel összekötve indirekt módon fűthető fel. A fali készülékkel megegyező formavilágot testesítik meg a VIH CK 70 (atmoTEC/turboTEC plus-hoz) és a VIH CB 75 (ecoTEC plus, 37 kW-ig) típusú indirekt fali tárolók.

Aqua-Comfort-System plus

 

A gázüzemű Vaillant kombi fali kazánok (ecoTEC plus, illetve atmoTEC/turboTEC Plus) az Aqua-Comfort-System plus funkcióval előmelegített vizet tartanak készenlétben.
A tartalék következtében a gyorsan felfűthető nemesacél lemezes hőcserélőből áthidalható az időtartam, amely az átfolyós rendszerű kombi készülékeknél a kívánt melegvíz-hőmérséklet eléréséhez szükséges. Így a gázüzemű kombi kazán várakozási idő nélkül ad melegvizet állandó kifolyási hőmérséklettel a zuhany- és a kádtöltő csap számára. Kiegészítésként a kívánt hőmérséklet 35 és 65 ºC között fokozatmentesen előre beállítható.

 

Aqua-Kondens-System

 

Az Aqua-Kondens-System (AKS) a használati melegvíz-készítés során is effektíven használja a kondenzációs hőt. Az álló ecoCOMPACT és a fali ecoTEC kondenzációs kazánok így gazdaságos és környezetkímélő módon dolgoznak.

 

Aqua-Power-Plus

 

A jelenleg érvényes rendeletek, melyek az energia felhasználás csökkentése érdekében születtek, manapság olyan tervezést írnak elő, ahol az épületek energia igénye egyre kisebb. Ez a kezdeményezés ahhoz vezetett, hogy a fűtési teljesítményigény egyre alacsonyabb. Mialatt a fűtési hőigény csökken, változatlanul emelkedik a melegvíz-készítésre fordítandó energiaigény. A különböző fürdőszobai masszázskádak és wellness- zuhanyok magas követelményeket támasztanak a melegvíz-komfort terén. Ahhoz, hogy a melegvíz-készítéshez szükséges hőteljesítmény biztosítható legyen, nagyobb teljesítményű fűtőkészülékeket kell választani, hogy a teljesítményigény lefedése kielégítő módon valósulhasson meg. Az Aqua-Power-Plus rendszer kiegészítő teljesítménytartalékkal rendelkezik a melegvíz-készítésre, mellyel megelőzhető a gázkazán fűtési hőteljesítményének túlméretezése. A Vaillant ecoCOMPACT és auroCOMPACT kondenzációs termékeiben így 21%, a fali ecoTEC kazánokban pedig 16%-al több teljesítmény áll rendelkezésre a melegvíz-komfort számára.

 

Áramlásbiztosító

A helyiséglevegőtől függő, kéménybe kötött fali, atmoszférikus égővel ellátott gázkészülékek (atmoTEC), állókazánok (atmoVIT) és átfolyós rendszerű vízmelegítők (atmoMAG) esetén az áramlásbiztosító stabil alkotóelem. Az áramlásbiztosító (huzatmegszakítóként is nevezik) a gázkészülék és a füstgázcső közötti kapocsként tökéletes égést biztosít a túlságosan erős huzatviszonyoktól, a kéményben fellépő füstgáztorlódástól vagy -visszaáramlástól függetlenül. Füstgáz-visszaáramlás felügyelő akadályozza meg, hogy az áramlásbiztosítón keresztül ne kerülhessen égéstermék a felállítási helyiségbe.

Átfolyós vízmelegítő

 

Az átfolyós rendszerű melegvíz-készítés legjellemzőbb sajátossága, hogy a meleg víz közvetlen átfolyással, várakozási idő nélkül áll rendelkezésre. Az ivóvíz az átfolyós vízmelegítőn átáramlik, és közben a beállított hőmérsékletre melegszik fel. A készülékek magas hőteljesítményt igényelnek, hogy a leadott hőt az átfolyó hideg víz számára azonnal át is adhassák. A percenként csapolható melegvíz-mennyiség így a vízmelegítő teljesítményétől függ. Az átfolyós vízmelegítők gázzal (pl. atmoMAG) üzemelnek. Alkalmazásuk túlnyomórészt ott indokolt, ahol magas a megkívánt melegvíz-komfort, de gazdaságtalan lenne külön direkt vagy indirekt fűtésű melegvíz-tároló telepítése, hosszú vízvezetékekkel együtt.

 

Atmoszférikus gázégő

A gázkazánokban található atmoszférikus égők funkcionális működésük alapján hasonlóságot mutatnak a konyhai gáztűzhelyek főzőégőivel vagy a laborégőkkel (leginkább Bunsen-égőként ismert). Az atmoszférikus égőket természetes huzatégőkként is megjelölik, melyek ventilátortámogatás nélkül működnek. Az égési folyamat alatt az égéshez szükséges primer levegő önmagától áramlik be. Ezt a légbeszívást a kiáramló gáz okozza, ami az égő számos kisméretű kilépőnyílásán átáramolva meggyullad.
Az áramlás nyomáshiányt, szívó hatást is okoz. A lángkép és az égés minősége a szekunder levegő alapján dől el, ami a láng szélén, a gáz kiömlőnyílásainak közvetlen közelébe áramlik. Az atmoszférikus gázégők fali gázkészülékek millióiban megtalálhatók, mint a Vaillant atmoTEC/turboTEC kazánokban, az atmoMAG/turboMAG gázüzemű átfolyós vízmelegítőkben vagy az atmoVIT/atmoCRAFT Vaillant állókazánokban.

Gépészeti szakbolt és Fürdőszoba szalon csempebolt Budakeszi Budapest Budaörs Pilisvörösvár Dorog Vác

%d blogger ezt szereti: